Lejárt az ingatlanadó bevallási határideje

Január 16-ig lehetett bevallani az ingatlanokban bekövetkezett, adózást érintő változásokat. Aki nem tett eleget bevallási kötelezettségének mulasztási bírságra számíthat. Jó hír, hogy az önkormányzati adóhatóság szankciómentesen két hétig még lehetőséget biztosít a beszámolók pótlására.

Kis mértékben emelkedett az építményadó és telekadó mértéke Egerben, a bevallási kötelezettség az adóalanyok mindössze 5,6%-át érinti. Bevallást annak kell készítenie, aki aki a naptári év első napján azaz 2012. január 1-jén az ingatlan tulajdonosa, és ingatlanával kapcsolatban 2011-ben adókötelezettséget érintő változás következett be. Ez jelentheti ingatlan tulajdonjogának, vagy haszonélvezeti jogának megszerzését vagy megszűnését, illetve ingatlan átminősítését is. Akinél az adókötelezettséget érintő változás nem történt az építménnyel kapcsolatban, annak nem kell bevallást készíteni, fizetni viszont kell. Az állandó lakcímmel rendelkező adóalanyok a bel- és külterületen lévő, lakás céljára szolgáló építmény után 81 forintot, az ideiglenes lakcímmel rendelkezők 162 forintot fizetnek négyzetméterenként.
Az adózók bevallásaikat szankciómentesen január 16-ig nyújthatták be, illetve adhatták postára. A helyi adókról bővebb információ a város honlapján, a www. eger.hu címen olvasható.