Megalakult az Észak-magyarországi Turisztikai és Innovációs Klaszter

Huszonegy, a turizmus területén tevékenykedő vállalkozás és szervezet részvételével megalakult az Észak-magyarországi Turisztikai és Innovációs Klaszter. A szervezet együttműködési keretet biztosít a tagok számára, melytől a vendégéjszakák számának, így az árbevételnek a növekedését és költségcsökkenést várnak az alapítók. A vállalkozói hálózat működéséhez közel 56 millió forint áll rendelkezésre, melyből 46 millió forint a támogatás.

Az Észak-magyarországi Turisztikai és Innovációs Klaszter 2011. április 27-én alakult, célja, hogy a térségben működő idegenforgalmi vállalkozások olyan területeken is kiaknázzák az együttműködésben rejlő lehetőségeket, amelyek kívül esnek a turisztikai desztinációs menedzsmentek tevékenységi körén. A tagok az összefogástól elsősorban a fenntartható turizmus feltételeinek megteremtését várják.
A klasztert 21 vállalkozás alapította, a menedzsmenti feladatokat a Nordtúra Nonprofit Kft. látja el.
Az alapítók a vállalkozói hálózat működéséhez 46 millió forint támogatást nyertek el az Észak-magyaroszági Operatív Program keretében. A pályázat 2013 novemberében zárul.