EGER átveszi a színházakat, a könyvtár állami fenntartásba kerül

Megegyezés született Eger és a Heves Megyei Önkormányzat között a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház átvételéről, s ezt a szándékot hagyta jóvá a város közgyűlése a december 29-én tartott rendkívüli ülésen. Tárgyaltak a honatyák a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár fenntartásáról is. A könyvtárat Eger nem egyedül, hanem az állammal közösen működteti majd, ám az, hogy a Kormányhivatal vagy a város lesz-e a gesztor még további tárgyalások függvénye.

A képviselők 16 igennel, egyhangúlag döntöttek a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház átvételéről. A színházművészeti tevékenység hosszú távú fenntarthatósága érdekében a megyeszékhely a két színház 61 millió 657 ezer Ft tartozás-állományát átvállalja.
A megállapodás értelmében az átadás-átvétel időpontjában használt ingatlanokat és ingó vagyontárgyakat Eger önkormányzata 2012. január 1-i fordulónappal térítésmentesen veszi át a megyétől. Az érintett ingatlanok között van a Gárdonyi Géza Színház Hatvani kapu tér 4. szám alatti főépülete, az Árpád úti színészház és a Trinitárius utcában található műhely, valamint a Harlekin Bábszínház Hibay K. utcai bérlakásai.
Az elfogadott megállapodás alapján a vagyon tényleges átadása jegyzőkönyv felvételével történik, a megállapodás megkötését követő egy héten belül, de legkorábban 2012. január 4-én.
Az átvett intézmények közül a Gárdonyi Géza Színház önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervként működik 2012. július 31-ig, míg a Harlekin Bábszínház ugyanezen időpontig továbbra is önállóan működő költségvetési szerv marad.

„ A színházak működésének biztonsága közös érdeke Eger városnak és Heves megyének. A két önkormányzat között ennek megfelelő intenzitással zajlottak az egyeztetések az utóbbi hetekben. Eger város is nagy együttműködési készséggel tárgyalt és a megyei önkormányzat részéről pénzügyi teljesítőképességünk határáig mi is mindent megtettünk, hogy a megállapodás létrejöhessen.
Tudom, hogy gondos kezekbe kerültek színházaink és a produkcióikkal továbbra is garantálni fogják a Heves megyei emberek és idelátogató vendégeink szórakozását.”- olvasható Szabó Róbert , a Heves Megyei Közgyűlés elnökének közleményében.