Borszentelés

Vége a hét szűk esztendőnek – értékelte a 2011-es évet Varsányi Lajos, a hegyközségi tanács elnöke. A termés közepes volt, de nem volt gond a szőlő értékesítésével – mondta. 1995 óta minden évben, Szent János napjához kötődően megszentelik a borokat.

Mit ér az, hogy világhírű borok teremnek itt Eger környékén, ha nem válik Krisztus vérévé? És mit ér, ha Krisztus vérévé válik is, de nem vesszük magunkhoz? – tette fel a kérdéseket Palánki Ferenc püspök a káptalani misén. A borban Isten ajándékát látjuk – fogalmazott.
A püspök megáldotta és megszentelte a bort, a borászokat és azokat, akik a megszentelt borból isznak majd.
A mise után a borvidék hegyközségei, a borrendek, a fertálymesteri testület tagjai, a termelők átvonultak a városháza dísztermébe, ahol Varsányi Lajos, a hegyközségi tanács elnöke értékelte a tavalyi évet. Megszakadni látszik a korábbi folyamat, ha úgy tetszik, vége a hét szűk esztendőnek – fogalmazott. Varsányi azt mondta: nem volt gond a szőlő értékesítésével, nem voltak növényvédelmi problémák, és talán a korai szőlőfajták kivételével nem volt gond sem a minőséggel, sem a mennyiséggel. A kínálati piac talán kezd keresletivé alakulni – mondta az elnök.
Az ünnepségen megemlékeztek aokról, akik megtermelik a szőlőt. A legszorgalmasabb borminősítőket is elismerték. Oklevelet vehetett át Mikuska Péter és Szuromi Mihály. Varsányi Lajos oklevéllel ismerte el Pelle Béla, a Borminősítő Bizottság vezetőjének 15 éves munkáját.
Varsányi Lajos, a hegyközségi tanács elnöke bejelentette azt is, mennyi szőlőt szüreteltek idén. Debrői Hárslevelűből 8776 mázsa, a Bikavér alapjául szolgáló fajtákból 143814, a Bikavér Superior bor alapjául szolgáló szőlőfajtákból 14976 mázsa termett.