A megbékélés napja

A törökök utolsó elvonulására emlékeztek. 1687. december 17-én hagyták el Egert. Habis László polgármester a várost a hősiesség, a hazafiság és a hazaszeretet szimbólumának nevezte. Berecz Mátyás történész-muzeológus azt mondta: ez nem csak a győzelem, hanem a megbékélés napja is.

Zeneszó mellett vonult fel az Egri Vitézlő Oskola a városban. Olyan hagyományt próbálnak feleleveníteni, amely a második világháború végéig élő volt Egerben, a török végső kiűzésére, 1687-es kivonulására évszázadokon keresztül körmenettel, fáklyás felvonulással emlékeztek. Három éve élesztették fel a hagyományt.
A vitézlő oskola kezdeményezését felkarolta az Egyesület Eger Idegenforgalmáért. Szeretnék, ha az egriek ezt a napot ünnepnek éreznék, és tudnák, hogy a török kivonulásának napja a város fejlődésének egyik mérföldköve. Emellett a turistákra is gondoltak.
1687-ben hosszú blokád után adták föl a várat a törökök. A magyar legyőzni lehetett, d e megadásra, nemzetének, vallásának föladására bírni nem, ez folyamatosan fogyasztotta az oszmán erejét – mondta Habis László polgármester. Egert a hazafiság, a hazaszeretet és a hősiesség szimbólumának nevezte a polgármester.
Berecz Mátyás történész-muzeológus azt mondja: ez nemcsak a győzelem, hanem a megbékélés napja is, a vár egy puskalövés nélkül került a magyarokhoz. Idén az ünneplőkhöz csatlakoztak a borlovagok és az Egri Fertálymesteri Testület is. A fertálymesterek kórusa után a Hollóének Régizene Együttes lépett fel. Az ünnepség résztvevői forralt borral a kézben hallgatták a zenét.