Az államtitkár szerint kiválóra vizsgázott a kormányhivatal

Dr. Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár szerint nem államosítás, hogy a megyék vagyona az államhoz kerül . Azt mondja: csak akkor nevezhetnénk így, ha magántulajdon kerülne az államhoz. Az államtitkár elmondta: folyamatosan egyeztetnek az átadás-átvételről. A megyék tulajdonában maradhatnak olyan helyiségek, amelyek az önkormányzat működéséhez szükségesek, a színházak pedig a megyei jogú városokhoz kerülhetnek. Az államtitkár az ország kormányhivatalait látogatta végig. A Heves megyei volt az utolsó helyszín.

Az új kormány felállása után fél évvel megkezdték működésüket a kormányhivatalok – mondta dr. Szabó Erika az államtitkár, majd 29 ponton kormányablakot nyitottak. Ezt történelmi léptékű átalakításnak nevezte. A cél az, hogy 2013 végére ügyfélbarát, egyablakos rendszert építsenek ki. Az országban 300 kormányablak nyílik majd, igyekeznek minél közelebb kerülni az emberekhez.
A megyei intézmények átadásával kapcsolatban azt mondta: olyan gyorsan szeretnék megszervezni, mint ahogy a kormányhivatalokat létrehozták. A megye vagyonának átvételét szokták államosításnak is nevezni – fogalmazott az államtitkár, de szerinte helytelenül. Az adósság és a vagyon átadásáról folyamatosan egyeztetnek.
Az államtitkár azt mondja: 20 évvel ezelőtt egy nem teljesen jó döntést hoztak, most az állam visszaveszi a megyétől a feladatokat és a tulajdont. A megyei önkormányzatok a rendszerváltás óta az intézmények fenntartására törekedtek, ez tette ki a költségvetésük és a feladataik több mint 90 százalékát. most a fejlesztés lesz a fő terület, a megye önállóan dönthet saját fejlesztési irányairól.
3 500 ember fordult meg a Heves megyei kormányablakban – jelentette be Horváth László megyei kormánymegbízott. Úgy fogalmazott: ez az a hely, ahol mindig tudnak segíteni. Az államtitkár szerint kiválóra vizsgázott a Heves megyei kormányhivatal.