Négyesiker kecskegidák születtek Egerben

Négyesiker kecskék születtek két nappal ezelőtt Egerben az egyik juh – és kecsketelepen. Ez azért számít különlegesnek, mert egy nőstény kecske egyszerre egy vagy ritkán két gidát hoz a világra. Az egri telepen viszont nem ritka a négyes, sőt az ötösiker sem.

Természetes úton, mindenféle segítség nélkül hozta világra négyesikreit ez a nőstény kecske. A kis gidák láthatóan jól vannak, teljesen egészségesek. A büszke kecskemama már másodszor ellett, két hím és két nőstény kecskegidának adott most életet.
Igazi ritkaság az ilyesmi, egy kecske ugyanis általában egyszerre két utódot hoz a világra. Itt a Baktai úti telepen azonban inkább már ez számít kuriózumnak, a gazda szerint ugyanis náluk rendszeresen születnek hármasikrek. Most is éppen két olyan anyaállat van elkülönítve akik néhány nappal ezelőtt ellettek, mindketten három gidát hoztak a világra.
A kecskéknél nem természetes az őszi ellés, de a kecsketej termelő üzemekben decemberben és januárban sem állhat meg a munka. A kecskék ezért időnként hormonális kezelést kaptak, de természetes úton fedeztetik őket.
A Baktai úti kecske- és juhtelepen nyolcvan anyakecskét tartanak, decemberben még majdnem harminc kecske ellik majd.