Közmeghallgatás

Közmeghallgatáson mondhatták el véleményüket, illetve tehettek föl kérdéseket a városvezetésnek az egriek. Többen érdeklődtek városrészük fejlesztési tervei felől, szóba került a távfűtés díjszabása és a közbiztonság kérdése is.

A közmeghallgatáson a Bíboros sorsa volt az első téma. Mint ismeretes, a környék lakói panasszal éltek és aláírásokat gyűjtöttek, mert elviselhetetlennek tartják a szórakozóhelyről áradó zajt. A lakók képviselője hangsúlyozta, nem azt szeretnék elérni, hogy bezárják a helyet, hanem, hogy az ne működhessen 23 óra után, és rendszeresen mérjék a zajszintet. Rázsi Botond alpolgármester azt válaszolta mindent megtesznek azért, hogy ne zavarják a környéken élők nyugalmát, az egység működtetőjével betartatják az előírásokat, de el kell végre dönteni, hogy mit gondolunk a belvárosról, mert Egert már egy éjszakás városnak sem lehet nézni turista szemmel, tekintve, hogy este tíz után sehová nem lehet menni szórakozni a belvárosban. Az ügy kapcsán Habis László polgármester is ígéretet tett a folyamatos zajszintmérésekre, mint mondta, egyetért azzal, hogy ne zavarják egymást az emberek, de nem szabad megszüntetni a szórakozási lehetőségeket sem.
Egy felszólaló azt tette szóvá, hogy szerint – ellentétben a városi tanévnyitón elhangzottakkal – nincsenek anyagilag és erkölcsileg megbecsülve a pedagógusok. Mint mondta, általános iskolai tanárként ő maga nem tudja fizetni a mesterképzésben való részvételét, az iskola pedig nem támogatja azt. Habis László úgy reagált, a jogszabályi előírásoknak megfelelő bért minden pedagógus megkapja, az önkormányzat minden erkölcsi elismerést megad, amire lehetősége van.
Egy gazdálkodó a közbiztonságra panaszkodott. Mint mondta nyolc hónappal ezelőtt két vemhes tehenét lopták el, azóta is folyamatosan tűnik el földjéről a széna, a kukorica. Dr. Petrovics András rendőrkapitány elmondta, a nyomozás annak idején elindult, de azóta sincs eredménye.
Több felsővárosi lakóközösség képviselője emelt szót a magas távfűtési díjak miatt, arra voltak kíváncsiak, ki és hogyan dönt a tarifák megállapításról. Habis László hangsúlyozta, azt központilag határozzák meg, nem önkormányzati döntésről van szó.
Egy egri polgár az önkormányzat 2 milliárd forintos kötvénykibocsátását nehezményezte, amelyről a legutóbbi közgyűlésen döntött a testület. Habis László válaszában hangsúlyozta, az önkormányzat hitelei csak beruházásokat szolgálnak, működési hiány még soha nem volt.
A strandon történt fakivágások kapcsán, amit az egyik felszólaló nehezményezett, Seres Tibor tűzoltó parancsok azt mondta, tekintve, hogy nem közterületről van szó, a működtető Eger Termál Kft. joga eldönteni, hogy miként gondozza területén a növényzetet.
A panaszok mellett dicséretek is elhangzottak, Rázsi Botondnak, Sós Istvánnak és Gál Juditnak is megköszönték a választókerületükben élők a környékért végzett munkájukat. Csarnó Ákos tanácsnok a Kerekes Bandben nyújtott teljesítményéért vívott ki elismerést.
A közmeghallgatás végén dr. Petrovics András rendőrkapitány bemutatta a Felsőváros frissen kinevezett körzeti megbízottját, akit hamarosan még egy fő kiegészít a szolgálatban.