Januártól drágább lesz a tömegközlekedés, a kéményseprői szolgáltatás és a vízdíj is

Drágábban utazhatunk a buszon, vagy tisztíttathatjuk a kéményünket és többe kerül majd a víz- és csatornadíj is jövő januártól. Az év első napjától közgyűlési döntés után tarifát emel az Agria Volán, a Vízmű és a Tűzkév is. A díjemelésre a gazdasági nehézségek miatt van szükség, de így is mindhárom cég tarifaemelései a várható 2012-es infláció alatt maradnak.

A tömegközlekedés jegyárai átlagosan 4,2%-al fognak emelkedni januártól. Az elővételben megváltott helyi járatú jegyek ára 220 Ft-ról 240 Ft-ra nő, a teljes árú bérlet 455 Ft-al lesz drágább, 5080 Ft-ért válthatjuk majd meg. A tanuló és a nyugdíjas bérlet ára pedig 50 forinttal emelkedik. A volán költségei több tételből tevődnek össze, az utasok a megvásárolt jegyekkel, bérletekkel a menetdíjnak 55%-át fizetik meg, a fennmaradó 45% -ot a normatív támogatások és a fogyasztói árkiegészítések teszik ki.
Januártól növekednek a vízmű tarifái is, a csatornadíjért 3,7 %-al, az ivóvízért 4%-al kell majd többet fizetni. A kéményseprői szolgáltatás díja pedig 4,2 %-al emelkedik.
A lakosság által fizetett tarifákat minden évben felülvizsgálja az önkormányzat a szolgáltatóknál. Nemcsak a nehéz gazdasági helyzet miatt kellett meghozni a döntést az emelésről, 2012-től ugyanis változik az Áfa mértéke is, 25-ről 27%-ra nő. Ez pedig tovább növeli a szolgáltatások díjait is.