Téli üzemmódban a közút

A téli időszak útüzemeltetési és forgalombiztosítási feladatairól tájékoztatta az érintett szerveket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei Igazgatósága. A cég november 10-e óta téli üzemmódban működik. Az elmúlt időszakban megszüntették a kátyúkat, beszerezték a szükséges anyagokat és gépszemlét is tartottak.

Tizenhét munkagép, több mint 3500 tonna szóróanyag és felkészült szakemberek: így készül a téli időszak útüzemeltetési és forgalombiztosítási feladataira a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei Igazgatósága. A szervezet három üzemmérnökségének munkatársai november 10-től úgynevezett egyes fokozatban kezdtek el dolgozni, ami az alapkészültséget jelenti. A cég szakemberei folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket. Amennyiben szükségessé válik fokozatváltást rendelnek el, illetve ezzel párhuzamosan megkezdik a sózást és ha szükségessé válik a hóeltakarítási munkákat is. Az 1170 kilométeres megyei állami közúthálózat üzemeltetőjének idén 250-300 millió forint áll a rendelkezésére a téli feladatok elvégzésére, megoldására.
Egyelőre bizonytalan, hogy milyen telünk lesz, ezért 24 órás ügyeletet tartunk és folyamatos útellenőrzéseket végzünk – mondta, Szerencsi Gábor. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.