Horváth László irányítja a Nemzeti Lovas Stratégiát

Orbán Viktor miniszterelnök Horváth Lászlót bízta meg kedden a Nemzeti Lovas Stratégia elkészítésével, valamint a végrehajtás koordinálásával.

A miniszterelnöki megbízott kinevezésével a kormány kiemelt ügynek ismeri el a lovas ágazatot. A megbízó levél átadásán jelen volt Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is – áll a KIM közleményében.
A közlés szerint Horváth László nem először vállal ilyen feladatot. Fideszes országgyűlési képviselőként és a Magyar Lótenyésztő és Lovassport Szövetség alelnökeként már részt vett az első Széchenyi Terv lovas-turisztikai alprogramjának kidolgozásában, és korábban az Országgyűlés Nemzeti Lovas Programot előkészítő eseti bizottságának is tagja volt. Idén a Magyar Lótenyésztők Szövetségének tiszteletbeli elnökévé választották. 2011. január 1-től Heves megyei kormánymegbízott.
A miniszterelnöki megbízott január végére készíti el és terjeszti a kormány elé a Nemzeti Lovas Stratégiát, majd annak elfogadását követően irányítja a végrehajtást. A stratégia megalkotásában szorosan együttműködik az érintett szakterületekért – különösen a sportért, turizmusért, egészségügyért, oktatásért, vidékfejlesztésért, kultúráért, környezetvédelemért, foglalkoztatásért, gazdaságpolitikáért – felelős állami vezetőkkel, minisztériumokkal, intézményekkel – olvasható a tárca közleményében.
A tájékoztatás szerint a kormány azért tartja fontosnak a lovas ágazat egységes kormányzati kezelését és fejlesztését, mert az jelentősen hozzájárulhat új munkahelyek teremtéséhez, a vidékfejlesztéshez, az ország turisztikai és idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez. A kormány célja, hogy egységes és összehangolt kormányzati politika érvényesüljön a lovas ágazatban. Így például kormányzati cél, hogy erősödjön a lovas turizmus, bővüljenek a lovas turisztikai szolgáltatások (például a lovasbarát település minősítés bevezetésével, lovasbarát szálláshelyek kialakításával), kiemelt figyelmet kapjanak a lovassportok, a lovas rendezvények, erősödjön a lótenyésztés biztonsága és rangja.
A kormány célja az is, hogy a lovas kultúra a gyermekek, a fiatalok körében is népszerűbb legyen; a lovas kultúra oktatása jelenjen meg a köznevelésben. Fontos az is, hogy lótenyésztő-, és lovasbarát jogszabályi környezet segítse a célok megvalósulását.