Katasztrófavédelmi gyakorlat

Országos katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak, amelyen fiktív helyzeteken keresztül mérték föl, hogy a településeken mennyire felkészült a polgári védelem egy esetleges mozgósításra. Azt is vizsgálták, hogy a helyi sajtón keresztül hány emberhez jut el a veszélyhelyzet híre.

A sajtóban megjelenő híreken kívül az emberek nem vettek észre semmit a gyakorlatból, amelyen
a megyében mintegy 600 fő vesz részt a lakosságnak nincs feladata.
A gyakorlat fő célja felmérni, hogy egy esetleges katasztrófahelyzet esetén megmozdulnak-e a helyi polgári védelmi szervek, illetve, hogy a lakosság hány százalékához jut el az üzenet a veszélyről. Este hat órakor kipróbálták Eger 32 szirénáját is.
A gyakorlaton először a hivatalos szervek tagjait riasztották, majd a médiaszolgáltatókat vonták be a mozgósításba, végül a gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek tagjait rendelték be. Ez településenként 5-8 főt jelent.
A gyakorlat ahhoz a törekvéshez illeszkedik, amely új alapokra kívánja helyezni a katasztrófavédelmet. A jövő évben Heves megyében is megalakul egy önkéntesekből álló 40-50 fős speciális polgári védelmi csoport, amely búvárokból, barlangi- és hegyi mentőkből áll majd.