Készüljünk a katasztrófára!

A nyolcvanas évek óta nem volt olyan nagyszabású országos katasztrófavédelmi gyakorlat, mint amelyet hétfőn tartanak. A megyében mintegy 600fő vesz majd részt a gyakorlaton, amelyen a lakosságnak nem lesz feladata.

A gyakorlat fő célja felmérni, hogy egy esetleges katasztrófahelyzet esetén megmozdulnak-e a helyi polgári védelmi szervek, illetve, hogy a lakosság hány százalékához jut el az üzenet a veszélyről. Ebben szerep jut a helyi médiának is a televíziók, rádiók, internetes újságok hétfőn többször is adnak majd hírt katasztrófáról, ami természetesen csak fiktív üzenet lesz, nem lesz szó valós veszélyről. Este hat órakor kipróbálják Eger 32 szirénáját is, a terv szerint csak morgató üzemmódban, de ha esetleg valamelyik mégis visítani kezd, nem kell megijednünk.
A gyakorlaton először a hivatalos szervek tagjait riasztják, majd a médiaszolgáltatókat vonják be a mozgósításba, végül a gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek tagjait rendelik be. Ez településenként 5-8 főt jelent.
A gyakorlat ahhoz a törekvéshez illeszkedik, amely új alapokra kívánja helyezni a katasztrófavédelmet. A jövő évben Heves megyében is megalakul egy önkéntesekből álló 40-50 fős speciális polgári védelmi csoport, amely búvárokból, barlangi- és hegyi mentőkből áll majd.