Rejtett kamerák és nyomkövetők az erdőben

GPS-nyomkövető eszközöket és rejtett kamerákat szereltek fel nemrégiben a környékbeli erdőkben, azért, hogy megakadályozzák a falopásokat. A hideg idő beköszöntével ugyanis megszaporodnak az ilyen jellegű bűncselekmények. Csak a tavalyi évben több mint 25 millió forint kárt okoztak az Egererdő Zrt.-nek az elkövetők. Pontosan emiatt döntöttek az országban is egyedülálló módszer bevezetése mellett.

Eddig ezzel a hagyományosnak mondható módszerrel próbálta kivédeni a falopásokat az Egeredő Zrt. A festék azonban csak arra adott lehetőséget, hogy a kisebb mennyiségű lopást észleljék. Arra már nem, hogy az elkövetőket is sikerüljön megtalálni.
Idén tavasszal vették fel a kapcsolatot egy olyan céggel, amely kifejezetten a falopások megelőzése érdekében gyárt a fába szerelhető GPS nyomkövetőket. Az apró szerkezetet úgy tudják elhelyezni a farönkbe, hogy az kívülről egyáltalán nem látszik. Ha csak megmozdítják a nyomkövetővel ellátott farönköt, az eszköz rögtön jelez. A módszer bevezetésében úttörő az Egererdő Zrt., hiszen az országban egyelőre csak itt alkalmazzák ezt az eszközt. Emellett rejtett kamerákat is beszereztek, amelyek a nyomkövető rendszerrel együtt működnek. Ezeket is az erdő különböző pontjain rejtették el.
A cég mérnöke azt mondja: a leghatékonyabb módszert keresték, hiszen a lopásokkal az elkövetők minden évben több milliós kárt okoztak az erdészetnek. Az új lopásgátló rendszer segítségével néhány hónapja már sikerült is megakadályozni egy falopást, és az elkövetőket is tetten érték.