Közeleg a karácsony

Megkezdődtek az ünnepek előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzések. Az idei év vizsgálatai elsősorban a nagyáruházakat érintik és a termékbiztonságra, valamint a fogyasztók megfelelő tájékoztatására irányulnak.

Sok üzletben találkozhatunk már karácsonyi díszekkel, dekorációkkal. A legtöbb boltban már októberben megkezdik az ünnepi termékek árusítását.
A szezon kitolódása és a karácsonyi termékek korai megjelenése miatt a fogyasztóvédelem munkatársai is megkezdték a szükséges intézkedéseket. A hatóságok november 14-től ünnepek előtti ellenőrzéseket végeznek a különböző kereskedelmi egységekben. A vizsgálatok elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházakra, de a kisebb üzletekre, piacokra és vásárokra is kiterjednek. Az idei év ellenőrzéseinek középpontjában a termékbiztonság és a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll.
A felügyelők kiemelt figyelmet fordítanak az árfeltüntetések szabályosságára, különös tekintettel az úgynevezett összecsomagolt és akciós termékekre. Emellett a hatóság laboratóriumban vizsgálja többek között a karácsonyi fényfüzérek és égők biztonságosságát is. Amennyiben ezek nem felelnek meg a termékbiztonsági előírásoknak, intézkednek az áru forgalomból történő kivonásáról. A felügyelőség munkatársai az ünnepek beálltáig folytatják a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket.