Magyar nyelv napja

Egyhangúlag nyilvánította az Országgyűlés november 13-át a magyar nyelv napjává, annak emlékére, hogy 1844-ben ekkor fogadták el a magyar nyelvet államnyelvvé nyilvánító törvényt. Az ünnepnap alkalmából országszerte ünnepségeket, előadásokat tartottak. Egerben Batári Antal középiskolai tanár beszélt helyesírásunk izgalmas kérdéseiről.

A magyar nyelv napja az Anyanyelvápolók Szövetségének kezdeményezésére született meg. Az ünnepnap célja, hogy évente egyszer a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre. Az emléknap alkalmából Egerben is szerveztek programot, helyesírásunk izgalmas kérdéseiről Batári Antal a Dobó István Gimnázium tanára és az Anyanyelvápolók Szövetségének elnökségi tagja tartott előadást a Bartakovics Béla Közösségi Házban.
A rendezvényen Mészárosné Pusztai Éva, az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója elmondta: a magyar nyelv ápolását, helyes használatát a városban működő intézmények is fontosnak tartják. Erről tanúskodnak a vers-, mese-, és prózamondó versenyek. Saárossy Kinga alpolgármester asszony arra buzdított, a mindennapjainkban is érthetően, szépen beszéljünk, figyelmeztessük embertársainkat, ha a magyar nyelvet nem megfelelően használják.
Mint ismeretes nyelvünk használatának helyzetét a kormány 2012. június 30-ig vizsgálja meg,valamint előkészít egy intézkedési tervet is a magyar nyelv értékeinek védelmében.