Szakképzés kamarai szemmel

Az Országos Szakképzési Fejlesztési Koncepcióról tanácskozott soros ülésén a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az elnökségi ülés tagjai úgy gondolják aránytalan a szakképzési struktúra, egyre több a túlképzett szak, de emellett egyre növekszik a hiányszakmák száma is.

Nem a jövő munkanélkülijeit, hanem a jövőben munkát vállaló szakembereket kell képezni- mondta Herman István, kézműipari alelnök a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara soros ülésén. A tanácskozás fő témája a 2012. január 1-jétől esedékes Szakképzési hozzájárulási törvény módosítása volt. A tervezett változások számos ponton érintik a vállalkozókat és a kamarát is. Az eddigi rendszerben az iskolák elvárták, hogy a kamara, illetve a gazdaság szereplői döntsenek arról, hogy milyen szakmákat oktassanak, ugyanakkor a gazdálkodó szervezetek elvárták, hogy az általuk fizetett szakképzési hozzájárulásért megfelelő szakembereket képezzenek, erre reagál a törvény – mondta Herman István.
A Kamara az állammal együttműködve szeretne megpályázni egy 8 milliárd forintos támogatást, mellyel az ágazatból kivont hat milliárdot szeretnék pótolni. Ezzel a jövőben lehetőség nyílhat arra, hogy hozzájuk érkezzenek a vállalati képzésekkel kapcsolatos pályázatok.