MSZP: A nyugdíjas már ne is egyék?

Az MSZP szerint tovább romlik a nyugdíjasok helyzete. Sós Tamás azt mondja: az Orbán-kormány visszaél az idős emberek kiszolgáltatott helyzetével. Korózs Lajos, a párt elnökségi tagja azt emelte ki: nyugdíjat csak azok kapnak jövőre, akik elérték a korhatárt, a többiek más jogcímen jutnak hozzá. Az MSZP szerint veszélybe kerülnek az özvegyi nyugdíjak azáltal, hogy szociális ellátássá alakulhatnak, így a kormány akár meg is szüntetheti. Azt is nehezményezik, hogy a tervezett intézkedések miatt egyre többen szorulnak ki a nyugdíjrendszerből, nem tudják megszerezni a jogosultsághoz szükséges minimális szolgálati időt.

Hat százalékos nyugdíjemelésről beszél a kormány, ez valójában fél százalékos emelkedést jelent – kezdte a sajtótájékoztató Sós Tamás, az MSZP megyei elnöke. Elképzelhetőnek tartja, hogy most utoljára kapnak ilyen pótlást a nyugdíjasok, hiszen jövőre új nyugdíjszámítást vezet be a kormány. Korózs Lajos azt mondja: három millió nyugdíjas él Magyarországon, közel fele érte el a korhatárt, és öregségi nyugdíjat kap, jövőre csak ők számítanak majd nyugdíjasnak. Nehezményezte azt is, hogy a kormány összemossa a különböző, korhatár előtti nyugdíjakat.
Továbbra sem látják, milyen ellátási kategóriák maradnak meg, melyek lesznek a foglalkoztatottság szempontjai, holt tart a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata.