Volt egyszer egy hadikórház

Bemutatták Kissné Németh Irén Volt egyszer egy hadikórház című könyvét. A visszaemlékezést a Vöröskereszt adta ki. Gortva József megyei igazgató azt mondja: méltóbban nem is lehetett volna emlékezni a szervezet megalakulásának 130. évfordulójára.

Az egri hadikórház történetét dolgozták fel az ezer példányban megjelenő könyvben. Kissné Németh Irén 17 éves volt, amikor ápolónőnek jelentkezett, személyes emlékeiből született meg a könyv. 1993 – ban egy részét már megírta, 2000-től kezdte el gyűjteni a képeket is.
Irénke néni a fiókjában őrizte a kéziratot, gyerekeinek, unokáinak szánta. Aztán néhányan felhívták az írásra Szuromi Rita újságíró figyelmét. Ő szerkesztette a kötetet, ő írta a bevezető tanulmányt is.
Idén több évfordulót is ünnepel a Vöröskereszt – mondta Gortva József megyei igazgató. 90 éves az ifjúsági vöröskereszt és 130 éve alakult a szervezet. Úgy látja, a könyv alkalmas arra, hogy a 130 éves évfordulót ezzel ünnepeljék.
A könyv kiadásához a Magyar Vöröskereszt csak egy támogatót talált: Eger városát. A Vöröskereszt igazgatója azt mondja: országosan is közzé kívánják tenni a könyvet, és iskolákba is szeretnék eljuttatni.