Megyei közgyűlés

A Heves Megyei Közgyűlés szempontjából nagyon fontos az a módosító javaslat, amelyet a megyei intézmények állami kézbe kerüléséről szóló törvényjavaslathoz nyújtottak be – hangsúlyozta Szabó Róbert elnök. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja azt, megszűnik a folyamatban lévő adósságrendezési eljárás, megkönnyítve ezzel az intézmények átadását. A megyei közgyűlésen átadták az idei Heves megyéért kitüntetéseket.

Hárman vehették át a húsz éve alapított Heves megyéért kitüntetést, amelyet a megye érdekében végzett kiemelkedő teljesítményért ítélnek oda. A kitüntetést idén Szabó Gézáné, az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány elnöke, Szepesi László világ- és Európa-bajnok szenior súlyemelő és Szinyei András, Hatvan alpolgármestere kapta.
A közgyűlésen napirend előtt Kovács Miklós rendőr ezredes, a megyei Rendészeti Igazgatóság igazgatója képviselői kérdésre elmondta, a rendőrség kiemelt figyelmet fordít Dél-Heves térségére, a mostani 97 fős létszámfejlesztésnél külön figyelnek a hevesi kapitányságra. Mint mondta, országosan egyedülálló programot dolgoztak ki a kistelepülések biztonsága érdekében.
A közgyűlésen, ahogy az a csütörtöki egri városi testületi ülésen is történt, elfogadták a Heves Megyei Közoktatási Alapítvány megszüntetéséről szóló javaslatot. Ennek értelmében az alapítvány közel 11 millió forintos vagyonát egyelő részben osztják el a két önkormányzat között azzal a feltétellel, hogy az összeget közoktatási célokra kell fordítani.
Megszavazták azt a javaslatot is, amely lehetővé teszi, hogy a Markhot Ferenc Kórházban tervezett fejlesztésre a korábbi 550 millió forint helyett 600 millió jut.
A Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatói pályázatára senki nem jelentkezett, mivel azonban az intézményt átveszi az álla, már nincs idő újabb kiírásra. A döntés szerint a vezetői feladatokat az átadásig továbbra is Szécsényi Orsolya igazgatóhelyettes látja el.
A közgyűlést követően Szabó Róbert elmondta, a Legfelsőbb Bíróságtól szerdán érkezett meg az a levél, amely bizonyítja, hogy a megye vezetését korábban ért vádak ellenére felelős döntést hoztak, amikor nem gördítettek akadályt a megyei bíróság által elrendelt adósságrendezési eljárás megindítása elé. Hozzátette, a levél nyilvánvalóvá tette, hogy október 26-át követően a 280 millió forintos követelés behajthatóvá vált volna, az inkasszó pedig lenullázta volna a megye kasszáját, egyetlen forint sem maradt volna a kötelező feladatok finanszírozására, a bérek kifizetésére.