Közgyűlési összefoglaló

Környezetvédelmi fejlesztésekről, támogatások odaítéléséről- születtek döntések a városi közgyűlésen. A képviselők tájékoztatókat hallgattak meg egyebek mellett a turisztikai nagyrendezvényekről, az ifjúsági programokról, az idei sporttevékenységről. Az ülésen megválasztották a Magisztrátus Borát is.

Napirend előtt szokatlanul sok kérdést tettek fel a képviselők dr. Petrovics Andrásnak, az Egri Rendőrkapitányság vezetőjének. Többen kifogásolták a randalírozó fiatalok viselkedését, a közterületen történő alkoholfogyasztást. Császár Zoltán képviselő az Almási Pál utcában megszaporodott betöréseket, Tóth István képviselő a jelzőlámpák cseréjének problémáját említette. Dr. Petrovics András egri rendőrkapitány a közelgő ünnepekre hívta fel a figyelmet. Elmondta: Mindenszentek és Halottak napján, a rendőrség a polgárőrökkel közösen fokozottan ellenőrzi a temetők környékét. Átalakul a helyi kitüntetések rendszere-döntött a közgyűlés. Az eddig kilenc önkormányzati rendeletet egységes szabályrendszerbe foglalják. A változtatással a jelenlegi 13 helyett 11 féle kitüntetéssel jutalmazzák a helyi kiválóságokat. A kitüntetésekre bárki ajánlást tehet a jegyzőnél, a legtöbb helyi elismerést két nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án, illetve március 15-én vehetik át az arra érdemesek. Kötelező lesz a „vendég- és idegenforgalmi adónyilvánítás” vezetése a szálláshelyek üzemeltetői számára. Ennek köszönhetően a nyilvántartási és adófizetési kötelezettség könnyebben ellenőrizhetővé válik. A megújuló energiaforrások felhasználásának ösztönzésére klíma- és energiaügyi divízió jön létre november 1-től a Városgondozás Kft. keretein belül. A képviselők szavaztak a Települési Éghajlatváltozási Stratégia elfogadásáról is. Az Egri Autista Alapítványnak kedvezményesen biztosít helységeket a testület, támogatást kapnak a közüzemi számlák rendezésére is. A Honismereti Szövetség jövőre Egerben rendezi meg jubileumi konferenciáját, az esemény megszervezéséhez a város 650 ezer forinttal járul hozzá. Az Életfa Környezetvédő Szövetség pályázni szeretne a Civil Ház felújítására. Az ehhez szükséges önerőt, mintegy 2, 5 millió forintot a város biztosítja.
A Déli iparterületen korábban nagymértékű szennyezés történt, a kármentesítést az önkormányzat pályázati forrásból kívánja elvégezni. A grémium támogatta az Agria Film Kft. az ART mozihálózat fejlesztésére benyújtandó pályázatát, 300 ezer forint működési célú támogatást kap az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány.
Nemcsak a legjobb egri bikavérek, hanem a legjobb Egri Csillagok közül is választottak a képviselők. A városatyák tájékoztatót hallgattak meg a Kábítószerügyi Fórum munkájáról, az idei sporttevékenységről, illetve az esztendő turisztikai nagyrendezvényeiről. A közgyűléssel ismertették a Bárány uszoda felújítására kiírt tervpályázat eredményét.