Toldi a bíróságon

Gyerekek ültek a vádlottak padján, a bírói székben, valamint az ügyvédek és tanúk szerepét is diákok töltötték be a Városi Bíróságon. Egy rendhagyó irodalomóra részeként ugyanis Toldi Miklós perét tárgyalták az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskolájának tanulói.

Toldi Miklós pere zajlott a Városi Bíróságon. A tárgyalás a két testvér: György és Miklós konfliktusára épült. A bíró, az ügyész, a vádlott, az orvosszakértő, az ügyvédek és a tanúk szerepébe pedig az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola hatodik osztályos tanulói bújhattak.
A több, mint egy hetes felkészülés során a gyerekek ismerkedtek a magyar jogrendszerrel, valamint Arany János művének történelmi és irodalmi jelentőségével.
A tárgyalás a megszokott rendben zajlott. Volt tanúkihallgatás, perbeszéd, vallomás, majd a döntéshozók elvonultak.
Az ítélethirdetés után pedig Dr. Hajdúné dr. Ruzsics Gabriella, a Városi Bíróság elnök asszonya értékelte a gyerekek munkáját.
Az interaktív óra több szempontból is hasznos volt a tanulók számára. Amellett, hogy megismerték a bíróság munkáját és a magyar jogrendszert, Toldi Miklós története is maradandó emlék lett számukra.