Pályázati szeminárium és tréning

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal üzletfejlesztési főosztálya pályázati szemináriumot és tréninget szervezett Egerben. A meghívott előadók és vendégek elsősorban a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások által felhasználható forráslehetőségeket mutatták be az érdeklődőknek.

A szemináriumot és utána a tréninget a Nemzeti Külgazdasági Hivatal – az angol rövidítés szerint HITA – üzletvezetési főosztályának, az Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózatának munkatársai szervezték. Czagány Melinda regionális vezető, illetve Juhász Gabriella bevezető előadása után Csomor Zsuzsanna az Új Széchenyi Terv pályázati rendszerének eddigi tapasztalatai közül kiemelte, nyolc hónap alatt több mint 6000 pályázat érkezett be, 120 milliárd forintra. A pályázatok közül több mint 3000-et fogadtak el, a megítélt támogatás pedig elérte a 65 milliárd forintot. Kovács István, az állami tulajdonban levő Magyar Fejlesztési Bank termékfejlesztési osztályának igazgatója a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtható hitelprogramokról beszélt, amelyek – mivel állami támogatást tartalmaznak -, a piacitól jelentősen kedvezőbb kamatozásúak.
Mint elhangzott, a mikro-, kis- és középvállalkozások részéről nagy a kereslet a különböző hitelkonstrukciókra. Ez jelen pillanatban alapvetően a forgóeszköz hitelezéshez kötődik. A gazdaság élénkítését viszont elsősorban több beruházási hitellel lehetne segíteni.