Liszt Világnap

200 évvel ezelőtt, október 22-én született a világhírű zeneszerző és zongoraművész, Liszt Ferenc. Ebből az alkalomból a világ számos koncerttermében, templomaiban csendült fel élete egyik főműve, a Krisztus oratórium. A darabot Egerben, a Bazilikában is előadták, Király Csaba orgonaművész a remekműből orgona-átiratot készített, amely ebben a formában világpremiernek tekinthető.

Liszt Ferenc a XIX. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze. A zeneszerző zongoravirtuóz mester már gyerekkorában kivívta a szakma és a közönség elismerését, koncertezett Párizsban, Bécsben, Genfben, Itáliában és természetesen Pesten is. Születésnapján, október 22-én világszerte rá emlékeztek, alakját legjelentősebb műve, a Krisztus című oratórium előadásával idézték meg. A művön Liszt húsz évig dolgozott, melyet élete egyik főművének tekintett.
Az egri hangversenyen Király Csaba Liszt-díjas orgonaművész mellett ismert szólisták, valamint a Cantus Agriensis és a Cardinal Mindszenty Kórus lépett fel, vezényelt Gergely Péter Pál.