Az ételeké volt a főszerep

Gasztronómiai fesztivált rendeztek a hétvégén az Érsekkertben. A csapatok szabadtűzön főztek, fával vagy faszénnel gyújtottak tüzet, és a magyar konyha fűszereivel készítették el ételeiket.

A magyaros ízvilágot nem csak a paprika és a bors jelenti – hangoztatták a hétvégi, első alkalommal megrendezett „Egri csillagok” Gasztronómiai Fesztivál szakácsai. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy Eger ne csak a bor, hanem a finom ételek városa is legyen. A főzőversenyen hagyományos ételeket, többek között babgulyást, szarvasmarha-pörköltet, káposztás ételeket készítettek az ország több pontjáról érkezett csapatok.
A fesztivál színpadán kulturális és sportprogramok szórakoztatták a nézőket, a helyszínen pedig kézműves, ill. turisztikai vásárt tartottak. A szombati nap folyamán az egyik versenyző csapat rekordkísérletet hajtott végre azzal, hogy 170 cm átmérőjű palacsinta sütésére vállalkozott.
A finomra sült palacsintát percek alatt elkapkodták a látogatók. A főzőversenyt a felnémeti Templomdombi Pincepáholy Hagyományőrző Egyesület nyerte, akik vörösboros szarvasmarha-pörköltet készítettek macokkal, desszertként szőlős rétest tálaltak fel. A programra több ezren látogattak el, de a szervezők remélik, jövőre még több néző és még több versenyezni vágyó csapat vesz majd részt, a – reményeik szerint – hagyománnyá váló fesztiválon.