Viszlát parlagfű

Közel 400 hektárnyi parlagfűvel fertőzött területet tártak fel eddig a Földhivatal munkatársai megyénkben. A gyomnövény elleni védekezési eljárások a végéhez közelednek, mindeddig 12 millió forintnyi növényvédelmi bírságot szabtak ki Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága szakemberei.

Fellélegezhetnek az allergiás betegek, a parlagfű elvirágzott. A védekezéssel kapcsolatos ellenőrzések és a bírságok kiszabásai azonban még zajlanak. A Földhivatal munkatársai több mint 400 hektárnyi parlagfűvel fertőzött területet tártak fel, ami több mint 300 ingatlant érint Heves megyében. Jogszabály írja elő, hogy június 30-ig minden földtulajdonosnak kötelező saját területét parlagfű-mentesíteni. Ennek elmulasztása esetén 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírság szabható ki, a parlagfűvel borított terület nagyságától függően. Megyénkben eddig közel 12 millió forint bírságot szabtak ki a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság szakemberei a parlagfűirtási eljárás keretében.
Breznai Sándor elmondta: a gazdáknak nemcsak a bírság elkerülése miatt érdeke a gyomnövény irtása, hanem mert a parlagfű megnehezíti a kultúrnövények fejlődését és betakarítását. A magas pollenkoncentráció ellenére a szakemberek azt tapasztalták, hogy a gazdálkodók nagyobb figyelmet fordítanak az erősen allergén növény irtására, mint az előző években.