Diákok a bíróságon

A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából 140 egri középiskolás látogatott a Heves Megyei Bíróságra. A rendezvényt már évek óta megrendezi a bírói testület annak érdekében, hogy munkáját megismertesse az állampolgárokkal.

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése szerint minden év októberében rendezik meg a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját. Ennek keretében középiskolás diákok ismerkedhetnek meg a magyar jogrendszer felépítésével, a bíróság működésével. Idén 140 egri középiskolást hívtak meg a Heves Megyei Bíróságra, ahol az igazságszolgáltatás rendszeréről, az Európai Unió szervezetéről és jogállásáról hallhattak előadásokat az érdeklődők. Ezt követően a vendégek perszimuláció keretében kaphattak betekintést abba, hogyan is zajlik egy bírósági tárgyalás.
A tapasztalat azt mutatja, hogy az igazságszolgáltatásról az embereknek elsősorban a büntetőjog jut az eszükbe, pedig a polgári jog sokkal inkább átszövi hétköznapjaikat. A nyílt nap segítségével szeretnék elérni, hogy a résztvevők tisztában legyenek jogaikkal és éljenek a lehetőségeikkel.