Város a város alatt – hasznosítási pályázat

A Bástya Építész Kft. nyerte a város meghívásos pályázatát. A pályázatot a város alatti pincerendszer hasznosítására írták ki, egyelőre ötleteket vártak. Az egyik terv szerint fürdő, a másik szerint kalandpark kaphatna helyet a város alatt. Volt, aki borainkat, más történelmi-kulturális értékeinket mutatná be a pincékben.

Vannak olyan városi fejlesztési elképzelések, amelyek megvalósításához évtizedek szükségesek, ilyen a város alatti érseki pincerendszer hasznosítása – ezt a mindenkori városvezetés csaknem húsz éve fontolgatja – mondta Habis László polgármester. A polgármester úgy látja: a pincékből csak egyedit lehet varázsolni,olyat, ami Európában és Magyarországon is különlegesség.
Hasznosítási pályázatot hirdettek, három szakmai csapatot kértek föl, hogy olyan kreatív ötletekkel álljanak elő, amelyekkel meghosszabbítható a turisztikai szezon, gazdagítja a kínálatot. Az érseki pincerendszer mellett a tervezésbe bevonták a Tavernát, a Kazamatát, a Gyertyás Borok Házát is. A legötletesebbnek a Bástya Építész Kft. terveit találták, ők kapják az első helyezettnek járó 2,5 millió forintot.
A föld alatti építmény adta az ötletet: csináljanak úgy, mintha belátna a látogató a földbe – gyökereket, altemplomot, közlekedő autók alját mutatnák, kalandparkot is terveztek, az oszlopcsarnok hangulatát pedig fénnyel, árnyékkal, hangokkal fokoznák. A polgármester bízik abban, hogy még 2014-ig írnak ki olyan uniós pályázatot, amelyre be lehet nyújtani ezt a tervet. Addigra a gazdasági és a műszaki előkészítést is elvégzik.