Dobó apródjai

29 éve minden októberben megrendezik az egri és Eger környéki hatodikosoknak a várjátékot. A kis vitézek török kémet kerestek, hordón lovagoltak, célba lőttek íjjal, és karddal ütötték az ellenséget. Játékosan ismerkedtek a várral, az ostrom korával, Gárdonyi regényével.

Az 1552-es eseményeket felidéző vetélkedőre, a 29. várjátékra hétszáz gyerek érkezett. A játék egyben az Agrianum Napok nyitórendezvénye volt. Mészárosné Pusztai Éva, az EKMK megbízott igazgatója azt mondta: azért ezzel a programmal indítanak, mert ez helyi, egri, ápolandó érték.
A csapatok a Dobó téren gyülekeztek, innen az Egri Vitézlő Oskola vezetésével vonultak a várba. Ott a hétszáz védő esküt tett Dobóval együtt, majd elindultak a három útvonal egyikén, hogy teljesítsék a feladatokat. Lőttek íjjal, kerestek török kémet, lovagoltak hordón, ütöttek karddal törököket.
A várjátékra a hatodikosok elolvassák Gárdonyi regényét, készülnek saját zászlóval, öltözékkel, csatakiáltással. Itt játékosan ismerkednek a várral, az 1552-es ostrom eseményeivel, a XVI. századi élettel, fegyverekkel. Aki éppen nem játszott, kézműveskedhetett: nemezeltek, gyöngyöt fűztek, bőr szütyőt készítettek.