Témaszüret

Az irodavezetői értekezlethez kapcsolódva Témaszüret címmel foglalta össze Habis László polgármester a tegnapi közgyűlésen született döntéseket. Ezek között szerepelt, hogy a tűzoltóság működtetését az állam átveszi az önkormányzattól.

A csütörtöki közgyűlést követően a képviselők meglátogatták a Városi Tűzoltóságot, amelynek 15 évig Eger volt a fenntartója. 2006-tól közel 75 millió forintos fejlesztést valósítottak meg, amelynek egyharmad része a kazánház felújítása volt, kétharmadát a járműpark fejlesztésér fordították. Bár a katasztrófavédelmi igazgatóság átveszi a működtetést, a feladatokat megosztja az önkormányzattal.
Habis László kitért az Agria Volán támogatására is, amelynek működéséhez, a veszteséget mérsékelve, további 17 millió forinttal járul hozzá a város. A polgármester kiemelte, a társaság tarifái az áremelkedések és az infláció ellenére országos szinten a hátsó harmadba tartoznak, a cél, hogy megtartsák a mostani minőséget.
Habis László egyébként megyei jogú városok vezetőivel összefogva, országgyűlési képviselőként támogatja azt a javaslatot, hogy a budapesti tömegközlekedés ne kapjon 90 százalékot a költségvetésből, mivel az országos közösségi közlekedésének csak a 70 százalékát teszi ki, ez pedig a vidéki városok rovásra megy.
A közgyűlés döntött a Bursa Hungarica ösztöndíjakról is, ennek értelmében 100 diák juthat havi 10 ezer forintos támogatáshoz már folyó vagy tervezett felsőfokú tanulmányaihoz. Pályázni október 17-től egy hónapig lehet.
A testület a lakástámogatási rendszer átalakításáról is döntött. 42 ezer forintról 72 ezerre nőtt a támogatás elnyeréséhez szükséges jövedelem felső határa, az egyedül élő nyugdíjasok esetében pedig 5600 forinttal magasabb, közel 77 ezer forint ez a szint.
80 millió forint jut a 23 ezer lakásban élő rászorultak megsegítésére, ugyanennyit fordítanak a 900 önkormányzati bérlakásban élők közül 650 család támogatására.
Mint elhangzott, ez a rendszer a megyei jogú városokkal való összehasonlításában jónak számít.