Csillagoségbolt-parkok Magyarországon

Ma már úgy nőnek fel a gyerekek, hogy nem ismerik a csillagos égboltot, mert a városi, fényszennyezett környezetben gyakorlatilag csak a fényesebb csillagokat lehet látni. Ennél pedig jóval többet nyújthat az esti égbolt – hangzott el a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett Csillagoségbolt-parkok Magyarországon elnevezésű szakmai fórumon. Hazánkban jelenleg két helyen, a Zselici Tájvédelmi Körzetben és a Hortobágyi Nemzeti Parkban létezik Csillagoségbolt-park.

Fényszennyezésnek nevezzük az esti égbolt mesterséges fényforrásokkal történő fölösleges, energiapazarló és környezetkárosító megvilágítását. A városok, a lakott környezet állandósuló fényszennyezése egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is kockázatot jelent, ami hatalmas energiapazarlással és közvetett módon környezetszennyezéssel is jár. Nem egy állatfajt képes a fényszennyezés negatívan befolyásolni, vagy fejlődésében gátolni. Ezen is segíthet a Csillagoségbolt-parkok létrehozása. Hazánkban jelenleg két helyen, Somogyban, a Zselici Tájvédelmi Körzetben és a Hortobágyi Nemzeti Parkban létezik ilyen terület. A fórum résztvevői az eddigi tapasztalatokról hallhattak.
A felsőtárkányi összejövetel apropóját az a törekvés adta, hogy a Bükki Nemzeti Park területén is szeretnének létrehozni egy Csillagoségbolt-parkot. Ennek érdekében a bükk-fennsíki Nagymezőn két helyen, illetve Felsőtárkány közelében augusztusban mérték a fényszennyezést. Ezt a címet a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) adományozza, de
ehhez először egy jól előkészített anyagot kell összeállítani, mely felterjesztés
után bírálatra kerül. Hazánkban több nemzeti park is ilyen területek létesítését tervezi, amit aztán be is mutatnának az érdeklődőknek. A konferencia végén a résztvevők megállapodtak abban, hogy a leendő Csillagoségbolt-parkok létrehozásánál segítik egymást. Ezzel kapcsolatban a Bükki Nemzeti Park tervei között szerepel egy csillagászati szakkör létrehozása is.