Reumatológusok vándorgyűlése

Szeptember 22-24. között Egerben tartotta éves vándorgyűlését a Magyar Reumatológusok Egyesülete. A rendezvényen több mint 400 szakember vett részt. Az érdeklődők két fő témáról: a biológiai terápiák hasznáról és eredményességéről, valamint a fertőzéses ízületi gyulladások kezeléséről hallhattak előadásokat.

A mozgásszervi megbetegedések a leggyakoribb betegségek közé tartoznak hazánkban. Az ízületek krónikus, deformáló gyulladása 50 ezer beteget érint, a gerinc gyulladásával járó kór 20 ezer embert, az autoimmun betegségek 10-15 ezer ember életét keserítik meg. Az ízületi gyulladások kezelésében forradalmi áttörést hoztak a biológiai terápiás készítmények, melyek jelentősen javítják a betegek életminőségét és munkaképességét. A különböző ízületi gyulladásban szenvedők mindennapi életét könnyíti meg az a formatervezői pályázat is, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói számára írtak ki.
A pályamunkák között aprópénzt szortírozó pénztárca, az evőeszközök használatát könnyítő kiegészítők és a villásdugó kezelését segítő adapter is szerepelt. A kiállított tárgyak maximum két-három ezer forintból előállíthatóak, azonban még gyártóra várnak.