Rázsi Botond alpolgármester sajtóközleménye

Lesz élet az Egal után. Az elmúlt napokban számos megalapozatlan állítás látott napvilágot különböző internetes felületeken az Egal Cult. Club működésével kapcsolatban. Vannak jól és jobban értesült újságírók és fórumozók, és vannak, akik bejegyzéseikkel elárulták: mit sem tudnak a témáról. Mindannyiunk érdeke tehát, hogy tisztázzuk a helyzetet, szeretnénk, ha néhány alapvető tényt megismernének a téma iránt érdeklődő egri polgárok, fiatalok.

Tény, hogy az Egri Alternatív Kulturális Egyesület által kezdeményezett klubalapítást 16 évvel ezelőtt az önkormányzat is támogatta. Évről évre költségvetési forrást is nyújtott a klub üzemeltetéséhez, valamint a házigazda civil szervezet bérleti díj fizetés alóli mentességet élvez (csak a bérleti díj ÁFA-tartalma terheli az egyesületet). Egy jelenleg érvényben lévő megállapodás szerint az egyesület a közpark rendben tartására városi támogatást kap, amit ütemesen folyósít a Polgármesteri Hivatal, jelenleg az utolsó részlet vár kifizetésre.

Tény, hogy 2006-ban a város – pályázati támogatással – hatalmas fejlesztést hajtott végre a klubban és a Szent Miklós városrészben. A klub ezután került politikai viták homlokterébe, a kedélyeket sikerült lecsillapítani, és jelenleg sincsenek ilyen hangok a klub körül.Tény, hogy az Egri Alternatív Kulturális Egyesület 2011. év végéig kívánja működtetni a szórakozóhelyet. Ez irányú szándékát Juhász Mihály klubvezető már az első félévben közölte, amikor a Városházán járt tárgyalni, tehát korántsem az önkormányzat által kikényszerített döntésről van szó.

Tény, hogy a klubvezető a fenti döntést finanszírozási nehézségekkel indokolja, arra hivatkozva, hogy a fennálló gazdasági helyzetben számára nem rentábilis a létesítmény fenntartása.
Szögezzük le: az anyagi nehézségeket, a felgyülemlett nagy összegű közüzemi számla-, adó- és jogdíjtartozást nem az egri önkormányzat okozta, és azért nem is tud felelősséget vállalni. Nem mellékes, hogy a klubban sajnos több alkalommal szabálytalanságokat, hiányosságokat tártak fel az ellenőrzést végző hatóságok – a helyiség működési körülményeinek alakítása sem Eger városán múlt.
Van élet az EGAL után, de annak érdekében, hogy az egri fiatalok számára kulturált körülményeket teremtsünk, az önkormányzatnak várhatóan fejlesztési forrást kell találnia. Mindez azért, mert a jelenlegi üzemeltető – az öt évvel ezelőtti komoly beruházásokat követően – nem gondoskodott a létesítmény állagmegóvásáról.

Tény, hogy idén lejár az említett fejlesztési pályázattal járó öt éves fenntartási kötelezettség, s így az önkormányzatnak újra kell gondolnia a helyzetet. Természetesen mindezt a szereplők és az egri fiatalság bevonásával tesszük. Alternatívát, azaz más üzemeltetőt keresünk, tekintve, hogy Juhász Mihály egyértelművé tette: nem kívánja 2012-től tovább üzemeltetni az EGAL Cult. Clubot. Az önkormányzat a megoldást kutatja – azon vagyunk, hogy politikától teljesen mentes, nívós szórakozóhely álljon a fiatalok rendelkezésére, ne kerüljön az ajtóra vészjósló lakat.

Tény, hogy a Juhász Mihály vezette szervezőcsapat szép eredményeket mutatott fel az elmúlt évek során. Ezeket és a MÁS, valamint az EGAL Egerben betöltött szerepét elismerjük, korábbi eredményeikhez gratulálunk. Reméljük, utódaik hasonlóan szép címekkel, elismerésekkel büszkélkedhetnek majd – áll Rázsi Botond sajtóközleményében.