Táblagépek az oktatásban

Az új tanévben az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézete és az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskolája egy új szemléletű módszertani kísérletbe kezdett, melynek fő eszközei a táblagépek lesznek. A kutatás keretében az egyik 8. osztály minden diákja és az őket tanító pedagógusok táblagépekkel és érintőképernyős, LCD kijelzővel rendelkező interaktív táblát magában foglaló elektronikus tanulási környezetben kezdhetik meg a félévet.

A nehéz könyvekkel zsúfolt iskola táska ma már a múlté. Egy fél kg-os táblagépen minden elfér. A korábban csak a filmeken látott mindent tudó érintőképernyős konzolok éveken belül az oktatás szerves részévé válhatnak itthon is. Az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézete évek óta úttörő szerepet vállal az elektronikus tanulási környezetek kiépítésében, és a tanárképzés versenyképességének növelésében. A laptop, majd az e-könyv program után a fejlesztés most a táblagépek felé irányul, amelyek fő jellemzője, hogy színes, érintőképernyős, wi-fi-vel ellátott eszközök, amelyre számos oktatást segítő alkalmazás érhető el. Az EKF Gyakorló 8. c osztályának minden tagja kapott egy-egy táblagépet, csakúgy, mint tanáraik, illetve egy érintőképernyős, LCD kijelzővel rendelkező interaktív táblát helyeztek el a szaktanteremben. A 30 táblagép és a szükséges infrastruktúra 8 millió forintos beruházással valósult meg.
A hivatalos átadás végén az eszközöket biztosító miskolci cég és a főiskola stratégiai partneri szerződést írt alá, a gyerekek és a pedagógusok pedig máris birtokba vették az új taneszközöket. A féléves tananyag magyar irodalom, történelem, fizika, biológia, kémia, matematika, informatika, földrajz és idegen nyelv tárgyakból a táblagépen keresztül érhető el.