Környezettudatos programok

Szeptember 16-22. között tizedik alkalommal rendezik meg hazánkban az Európai Mobilitási Hetet, és ehhez kapcsolódóan az Autómentes Napot. A mozgalomhoz Eger idén is csatlakozott, a Felsővárosban és a Lajosvárosban környezettudatos programokat szerveztek, a Szent Hedvig kollégiumban megnyílt kiállítás pedig azt mutatja be, miként lehetséges az emberiség szükségleteinek kielégítése a környezet és a természeti erőforrások megőrzésével.

A gyermekkor az egyik legfogékonyabb életszakasz, ezért kiemelt fontosságú, hogy minél korábban kialakítsák a gyerekekben a környezettudatos magatartást. Erre az egri óvodákban is nagy hangsúlyt fektetnek.
A Felsővárosban előadásokkal és vetélkedőkkel hívták fel az óvodások és iskolások figyelmét az energiatakarékosság, a hulladékkezelés, a fenntartható közlekedés, a vízgazdálkodás és az élővilág értékeire és fontosságára.
A Lajosvárosban Sós István alpolgármester köszöntötte a gyerekeket az autómentes napon. Az óvodások kedvéért lezártak egy utcát, hogy a kicsik nyugodtan kerékpározhassanak. A bringázáson kívül kipróbálták a babahordozást, rajzolhattak, ismerkedtek a környezetbarát életmóddal.
Melyek az alapvető szükségleteim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném? Ezekre a kérdésekre keres és kínál válaszokat a Tükörben a világ című interaktív tárlat. Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. szervezésében létrejött kiállítás a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport kreatív ötletei alapján valósult meg, a szervezők célja ráirányítani az emberek figyelmét korunk globális társadalmi és környezeti kihívásaira.
A vándorkiállítás október 22-ig ingyenesen látogatható a Minorita rend Szent Hedvig kollégiumában.