Konferencia a közoktatás fejlesztéséért

A regionális oktatásfejlesztés került fókuszba azon a konferencián, amelyet a XXI. századi közoktatás fejlesztéséről, koordinációjáról szerveztek Egerben. A régió iskolaigazgatói, megyei és városi oktatásirányítók osztották meg tapasztalataikat egymással és tájékozódtak régiónk közoktatási helyzetéről.

2009-ben indította el az oktatásfejlesztést célzó projektjét sikeres pályázat után az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A projekt olyan témákat gondoz, amelyekben tudáshiánnyal küzd a régió.
Eger egy sziget a nagy semmiben – ezzel kezdte előadást Setényi János közoktatási szakértő, utalva ezzel a város eddig jól kiaknázott oktatási, turisztikai lehetőségeire. Prezentációjában bemutatta az Észak-magyarországi régió gazdasági, oktatási helyzetét. Mint mondta: gazdaságilag jelenleg rosszabbul áll régiónk, mint az ezredfordulón. Óriási problémát jelent a dolgozni hajlandó emberek és a képzett munkaerő hiánya. Az oktatást dinamizálhatná a gazdasági növekedés, vagy a pozitív demográfiai folyamatok, de ezek nem állnak rendelkezésre. Az biztatásra adhat okot, hogy mind Borsod, mind Heves megyében vannak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek lendíthetnek a jelenlegi helyzeten. A szakértő szerint azonban az elsődleges feladat az lenne, hogy megváltozzon az oktatáspolitikai döntéshozók és az uniós fejlesztéseket tervezők látásmódja az anyagi források elosztását illetően.
A konferencia közel 40 résztvevőjének lehetősége nyílt a tapasztalatcserére is, ezáltal a későbbi kutatás hozzájárulhat a további közoktatás-fejlesztés hatékonyságához.