Egri séták

Utolsó sétáját tartotta idén az Egri Lokálpatrióta Egylet. Ezen a nyáron húsz sétacéljuk volt, most a Rákóczi-szabadságharc végéről, a majtényi zászlóletételről és a szatmári békéről volt szó.

Idén emlékezünk a Rákóczi-féle szabadságharc végére és arra, hogy 250 éve halt meg Mikes Kelemen – vezette fel az előadást dr. Löffler Erzsébet, a Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója. A könyvtár birtokában van a szatmári békesség magyar fordítása, Gebei professzor ezt a dokumentumot is kutatta. A professzor azt mondja: a Károlyiék által lefolytatott tárgyalás eredményeként született szatmári békesség 10 pontját később az országgyűlés megvitatta, 1715-ben be is cikkelyezte. Ez egy kompromisszum volt, nem lehet árulásnak tekinteni, sőt bukásnak sem.
Idén ez, a Rákóczi-szabadságharc végével foglalkozó előadás volt az utolsó Egri séta. Ebben az évben 20 sétát szerveztek a lokálpatrióták.
Dr. Renn Oszkár, a séták szervezője azt mondja: Eger végtelenül gazdag olyan emlékekben, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot, ezért az Egri séták sorozat folytatódik – télen 4-5, jövő nyáron 15-20 sétával.