Fájdalmas Anya Templombúcsú

Három napig tartott Eger legrégebbi búcsúja, a Fájdalmas Anya Szervita Plébánia Templombúcsú. Vasárnap az ünnepi szentmisét Dr. Erdő Péter bíboros, prímás celebrálta, aki a körmenet alatt megáldotta a Markhot Ferenc Kórház dolgozóit és betegeit.

Eger hitéletének kiemelt eseménye a Szervita búcsú, amelyet idén is szeptember harmadik hétvégéjén tartottak. Három napon át gyűltek össze a katolikus hívek és zarándokok, hogy elmélyüljenek, vigasztalódjanak, közösségben legyenek.1689-ben került a Szervita Templomba a Fájdalmas Anya kegykép, azóta érkeznek ide zarándokok évről évre, idén már 421. alkalommal. A katolikus hagyomány szerint a szeptember hónaphoz több Mária-ünnep is kapcsolódik, aki a hívek számára egyszerre közbenjáró és példakép.
A búcsú már pénteken kezdetét vette: szentmisét mondtak a családokért, a gyermekekért, a betegekért és az idősekért. Szombat este tartották a szentségimádást, majd a virrasztást. Vasárnap az ünnepi szentmise főcelebránsa Dr. Erdő Péter bíboros, prímás volt, aki a körmenet alatt megáldotta a Markhot Ferenc Kórház dolgozóit és betegeit.
Eger legrégebbi búcsújára több ezer zarándok érkezett, főként Kelet-Magyarországról, de emellett Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Dunántúlról is. A búcsú litániával és a kegytárgyak megáldásával zárult.