Szakmai összefogás a helyi védett értékekért

A helyi védett természeti értékek megőrzése, eredeti, természetes állapotuk helyreállítása érdekében szakmai fórumot tartottak szerdán a Megyeházán. A tanácskozásra önkormányzatok, civil szervezetek és környezetvédelemben érdekelt partnerek kaptak meghívást, hogy közösen gondolkodjanak az együttműködés lehetőségeiről.

A miskolci Zöld Akció Egyesület 2008-ban indított programot azzal a céllal, hogy felhívja a közösségek, önkormányzatok figyelmét környezetünk védelmének fontosságára, a helyi védett természeti értékek megőrzésére. A projekthez a Heves Megyei Önkormányzat, az egri Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület valamint a Bükki Nemzeti Park is csatlakozott. Tapasztalataikat szakmai tájékoztató fórumon osztották meg egymással.
A tapasztalatokból kiderült: a helyi védett területek egy része jó kezekben van, az önkormányzatok rendeletekkel védik a természeti értékek fenntartását, az azonban előfordulhat, hogy másik részük gazdátlan illetve megóvásuk meghaladja az önkormányzatok kapacitását. A védett értékek állapotának megőrzéséhez a civil szervezetek továbbra is keresik az együttműködés szakmai és pénzügyi lehetőségeit.