Éghajlatváltozás kontra klímavédelem

Települési klímavédelem a gyakorlatban címmel tartottak szakmai megbeszélést a Városháza Dísztermében. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a helyi éghajlatváltozási stratégia fontosságára, elősegítse annak gyakorlati előkészítését és megvalósítását.

A klímaváltozástól nem félni kell, hanem fel kell rá készülni és alkalmazkodni kell hozzá – hangzott el a települési klímavédelemmel kapcsolatos szakmai tanácskozáson. Az egész napos konzultációra városüzemeltetési, környezetvédelmi és energetikai szakembereket vártak elsősorban, de az érintett civil szervezetek részvételére is számítottak.
Az éghajlatváltozás olyan tényező, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni a település jövője és az ott élők egészsége szempontjából. Az alkalmazkodásért tett éghajlatvédelmi lépések egy-egy település számára mindenképpen hasznosak: energia- és pénzmegtakarítást, fejlődési lehetőséget, valamint életkörülmény javulást hoznak.
A klímavédelmi stratégia lényege, hogy alapot képezzen a későbbi cselekvéseknek az érintett szakterületek számára, így például a közlekedés fejlesztésben vagy az energiaellátásban és felhasználásban. Egerben egy éve kezdett körvonalazódni egy klímavédelmi terv kidolgozása, amely egy hónapon belül a döntéshozók elé kerül.