Felderítésben a Földhivatal

Több mint 400 hektárnyi parlagfűvel fertőzött területet tártak fel eddig a Földhivatal munkatársai megyénkben. A növény irtására kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen a parlagfű-allergia közel 900 ezer embert érint országunkban.

Október második feléig még tartanak a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos ellenőrzések. A gyomnövény irtása kötelező és hatóságilag elrendelt. Belterületen júliustól a jegyző, illetve a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok szakemberei, külterületen pedig a Földhivatal munkatársai vizsgálódtak.
A külterületi ellenőrzések során a szakemberek bemérik a terület nagyságát, azonosítják a földhasználót, illetve fényképfelvételeket készítenek. Az így elkészült dokumentációt továbbítják a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnak. Az eljáró szerv dönt a további védekezés elrendeléséről, illetve a bírságolásról. Jogszabály írja elő, hogy június 30-ig minden földtulajdonosnak kötelező saját területét parlagfű-mentesíteni. Ennek elmulasztása esetén 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírság szabható ki, a parlagfűvel borított terület nagyságától függően. A növény irtása nem könnyű feladat, ugyanis egy jól fejlett egyed, kedvező feltételek mellett, akár több millió pollent is termelhet. A magas pollenkoncentráció ellenére a szakemberek azt tapasztalják, hogy a gazdálkodók nagyobb figyelmet fordítanak az erősen allergén gyomnövény irtására, mint az előző években.