XIV. Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál

12 pincészet borait kóstolhatták meg azok, akik ellátogatottak szombaton a tizennegyedik Egerszóláti Olaszrizling Fesztiválra. A kulturális programokban bővelkedő eseményen Borkirálynőt és Borlovagokat választottak, a helyiek pedig főzőversenyen mérhették össze szakácstudományukat.

Tizennegyedik alkalommal gyűltek össze Egerszóláton a rezedaillatú, mandulaízű, testes és harmonikus fehérbor, az olaszrizling kedvelői. Az Egerszóláti Olaszrizling Fesztivált a település önkormányzata, civil szervezetei valamint a hegyközség minden évben közösen szervezik.
A fesztivált megtisztelte jelenlétével Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is, aki elsődleges feladatának tekinti, hogy a magyar vidék élhetőbb legyen és felvegye a versenyt a nagyvárosokkal. Ennek egyik eszköze a minőségi magyar bor is.
Három új taggal bővült az Egerszóláti Borlovagrend, próbát tett és felvételt nyert a testület soraiba Verebélyi Anikó borász, Varga Ottó, a Heves Megyei Hírlap kiadóvezető – főszerkesztője, valamint Habis László Eger polgármestere. Az újonnan avatott lovagok feladata, hogy népszerűsítsék a szólátiak zászlósborát.
A rendezvényen borkirálynővé választották Balga Irinát, aki a Budapesti Corvinus Egyetem doktorandusz hallgatója. A jó hangulatról a finom szóláti ételek és borok mellett a Magyar Állami Népi Együttes tagjai gondoskodtak.