Az embertelenség szimbólumai

Mementó az az Egerben megnyílt kiállítás, amely a lengyel keresztény papok, lelkészek, szerzetesek vértanúságát mutatja be. Katyn és Auschwitz az embertelenség szimbóluma lett – mondta Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete a megnyitón. A nagykövet azt szeretné: soha többé ne legyen túlzott nacionalizmus, ne halhasson meg senki csak azért, mert lengyel vagy magyar vagy zsidó. A kiállítást a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat hozta Egerbe.

A totalitárius diktatúrák áldozatainak, annak 2800 lengyel papnak, szerzetesnek, apácának állít emléket a kiállítás, akiket a II. világháborúban a németek és a szovjetek zártak koncentrációs táborba és végeztek ki. 1939-ben például Varsóban őrizetbe vették az összes egyházi személyt, de a szovjetek által megszállt keleti területeken is ugyanez volt a helyzet.
A kiállítást a Harc és Mártíromság Emlékvédelmi Tanács készíttette 2008-ban, azóta járja Magyarországot.
A tárlat a hiteles keresztény embereknek állít emléket, akik nem féltek a megpróbáltatástól, a haláltól, a kitartásuk alapja a hitük volt – mondta Habis László polgármester a megnyitón. Úgy véli: az ő igazságukat hirdeti Katyn és Auschwitz, és a diktatúrák áldozatai mindig hittel rendelkező, egyenes gerincű emberek voltak.
A lengyel nép szenvedéseiről, a hagyományos lengyel-magyar barátságról beszélt dr. Ternyák Csaba egri érsek. Az érsek szerint a kiállítás meggyőz minket arról: milyen sok hőst adott ez a nép.
Roman Kowalski, Lengyelország nagyköveti úgy látja: Katyn és Auschwitz az embertelenség szimbóluma lett.
A kiállítás a Keresztény Ifjúsági Klubban látható szeptember 17-éig.