Konferencia a vizekről

Az ásvány-, termál- és gyógyvizek kutatásával, hasznosításával és védelmével foglalkozó szakembereknek szervezetek konferenciát Egerszalókon. A konferencia szeretné összekötni a Bükk-vidék termálvizeit, valamint a gyógyító források terápiás képességeit, az egészségturisztika lehetőségeit.

Kutatók, kitermelők, tulajdonosok, használók és a hatóságok szakemberei folytattak közös tanácskozást Egerszalókon. A Kárpát-medence Ásvány – és Gyógyvizei Konferenciát nyolcadik alkalommal rendezte meg a Miskolci Egyetem. A fórumra olyan szakembereket hívtak, akik a felszín alatti vízkészletekkel, azok kutatásával, termelésével, hasznosításával vagy védelmével foglalkoznak.
Nem véletlenül választották a konferencia helyszínéül Egerszalókot. A teleülésen ugyanis pontosan ötven éve találtak termálvizet, pedig eredetileg olaj után kutatva indult meg a fúrás. A térség turisztikai szempontból azóta jelentősen fejlődött, mind az ide látogató turisták, mind a magánszálláshelyek létesítése tekintetében. A gyógyvíz további eredményes hasznosításáért, valamint a vidéki turizmus fejlesztéséért a közelmúltban Egerszalók, Demjén és Egerszólát közös TDM szervezetet hozott létre.
A konferencián részt vevő szakemberek egyet értettek abban, hogy a készülő Vidékfejlesztési Stratégia jelentős szerepet tölthet be azon települések életében, amelyek gyógy –, vagy termálvízzel rendelkeznek. A konferencián a nemzetgazdasági miniszter képviseletében jelen volt Csizmadia Norbert a miniszteri kabinet tagja, aki szerint hazánkban támogatni kell a vízre épülő gazdaság fejlesztését. Hozzátette: a Kárpát-medencében 220 gyógyvíz – és 196 ásványvízlelőhely található, nagy részük hazánk területén, ezért Magyarország Európa egészségturisztikai nagyhatalma is lehet.