Bár hivatalosan szeptember 1-jén kezdődik a szüret az egri borvidéken, a korai fajtákat már néhány napja szedik. A gyümölcsnek kedvezett az idei időjárás, a termést nem támadta meg gombabetegség, de az őzek és a vaddisznók helyenként nagy károkat okoztak. A borvidéken átlagos termésmennyiség várható és kiváló lesz a szőlő, valamint a borok minősége is.

Két héttel korábban kezdődött a szüret Egerben, kifejezetten jó idő volt idén a szőlőre. A Fertő dűlőben már néhány napja szedik a termést, a korai fajtákat, a cserszegi fűszerest, a leánykát, a rizlinget és a muskotályt szüretelik. Az egri borvidéken 5600 Ha-on termelnek szőlőt, tavaly a kedvezőtlen időjárás miatt a hektáronkénti átlagtermés mindössze 32 mázsa volt. Idén a jó idő jó hatással volt a szőlőre és nem kedvezett a gombabetegségeknek. Az ültetvényeken ebben az évben hétszer permeteztek, míg tavaly nem volt ritka a 10-12 permetezési forduló sem. Mindezeknek köszönhetően hektáronként 70 mázsa szőlőt is szüretelhetnek ebben az évben. A munka már a feldolgozókban is beindult. A szakemberek szerint a meleg, napos idő miatt a fajták összeérése várható, ezért szeptember második hetében a középérésű fajták mindegyike szüretelhető.