Szilvanap Noszvajon

A hétvégén kiderült hogyan kell készíteni a híres noszvaji szilvalekvárt. A településen ugyanis tizenharmadik alkalommal rendeztek szilva napot. A falu gazdaházában kemencében sült a diós és lekváros bukta, az udvaron üstben rotyogott a szilvalekvár, az érdeklődőket néptáncosok szórakoztatták.

Lekváros bukta, diós tekercs, kézművesek, népzene és táncház és a főszereplő, ami köré szerveződött a színes rendezvény, maga a szilvalekvár. A noszvaji gazdaház udvara már több mint egy tucatszor adott otthont a családias rendezvénynek.
A rendezvényen kiderült, mi is a jó szilvalekvár titka. A szuszinkás faluban – merthogy így is nevezik Noszvajt – a szilvalekvár csak szilvából készül, cukor és tartósítószer sem kell hozzá.
Az asszonyok felváltva kavargatták a lekvárt az üstökben, mert, hogy a legjobb legyen 12 órán át főzni és kavarni kell. Mellettük a legfiatalabb szilvalekvár-kavaróval is találkoztunk.
A rendezvény évek óta sok érdeklődőt vonz a településre, van, aki kifejezetten erre a programra érkezik Noszvajra.
Amíg a gazdaházban kemencében sült a szilvalekváros bukta és a diós csiga, az udvaron népzene és néptánc várta a látogatókat.