Elvitték a bombát

Szerda este hét óra után vitték el a bombát a Hibay Károly utcából, nem sokkal később a környékről kitelepített lakók is visszatérhettek otthonaikba. A fővárosból érkező speciális tűzszerészeknek sikerült a helyszínen szétszerelni a sérült gyújtószerkezetet, a második világháborús bombát Vácra szállították. Az egész napos akcióban a rendőrség, a katasztrófavédelem, a közterület felügyelet, a polgárőrség, a mentők és a tűzoltóság szakemberei és speciális tűzszerészek közreműködtek.

Mára benépesült a Hibay Károly Óvoda udvara, a gyerekek élénken emlékeznek a szerdai eseményekre.
Összesen négyezer embert telepítettek ki szerdán a Hibay Károly utca környékéről mert egy magánépítkezésen egy második világháborús bomba került elő a földből. Ötszáz méteres körzetben senki sem mehetett haza, amíg a bombát el nem szállították a helyszínről. Szerdán reggel 10 órától teljesen lezárták az érintett utcát és környékét. Az itteni óvodából a Szivárvány oviba vitték a gyerekeket. A 250 kilós, egy méter hosszú és 40 cm átmérőjű bomba vizsgálatához a fővárosból hívtak speciális tűzszerészeket. Délután négy órakor a szakemberek megállapították, hogy a robbanószerkezet sérült.
A rendőrség elővigyázatosságból kiürítette a környező nagyobb épületeket, így a Megyeházát és a Bródy Sándor Könyvtárat is. De teljesen lezárták a Dobó teret, a környező utcák és éttermek is üresen álltak. Az önkormányzat a kitelepített lakosok számára megnyitotta az Andrássy szakközépiskolát és a Bartakovics Béla Közösségi Házat is. Míg a tűzszerészek a bomba biztonságos elszállításán dolgoztak, sokan az utcán kerestek helyet. A melegben a hivatal munkatársai vizet osztottak a várakozóknak, akik türelemmel viselték a körülményeket, de a szakemberek szerint sokan voltak, akik nem akartak együttműködni a hatóságokkal és megnehezítették az evakuálást. Végül este nyolc óra előtt néhány perccel megjelentek a szirénázó rendőrautók, akik azt a speciális járművet kísérték, amely kiemelte és elszállította a bombát a Hibay Károly utcából.
A környéken lakók este fél nyolckor térhettek vissza otthonaikba. A bombát mostanáig valószínűleg megsemmisítették.