Második világháborús bombát találtak egy építkezésen a Hibay Károly utcában

Egy második világháborús bombát találtak szerda délelőtt a Hibay Károly utcában egy magánépítkezésen. Ötszáz méteres körzetben a rendőrség lezárta a környéket, az itt lévő lakásokat, üzleteket és az óvodát is teljesen kiürítették. A bombát tűzszerészek vizsgálták meg, speciális gyújtószerkezete miatt a hatástalanításhoz a fővárosból kértek segítséget.

A bombát egy építkezés közben egy munkagép fordította ki a földből. A telek tulajdonosa Holló György nem akart kameránk elé állni, de kérdésünkre elmondta, hogy az építkezés közben reggel nyolc óra után néhány perccel bukkantak a bombára, azonnal értesítették a rendőrséget. Az 1 méter hosszú 40 cm átmérőjű második világháborús bombát tűzszerészek vizsgálták át. Megállapították, hogy speciális gyújtószerkezettel van ellátva. Majd ötven rendőrt vezényeltek a helyszínre, ahol a katasztrófavédelem munkatársaival az utcát tejes egészében lezárták. Az itt lakókat és üzlettulajdonosokat ideiglenesen a Lenkey János Általános Iskolába költöztették. A közelben lévő Hibay Károly utcai óvodából a gyerekeket a Szivárvány óvodába vitték át a pedagógusok. A kitelepített lakók csak akkor költözhetnek vissza a Hibay Károly utcába, ha a bombát onnan már elszállították. A robbanószerkezetet nagy súlya miatt csak daruval tudják kiemelni a földből. Valószínűleg homokágyra helyezve szállítják ki a városból és külterületen robbantják fel, de ezen híradásunkig még dolgoztak a szakemberek.

A budapesti speciális tűzszerészek délután négy órakor érkeztek a helyszínre. A bomba vizsgálatát követően megállapították, hogy sérült a robbanószerkezet. A szakemberek intézkedéseit követően kiürítették a környező nagyobb épületeket, a Megyeházát és a Bródy Sándor Könyvtárat is. A tűzszerészek adásunkig is a bomba elszállításán dolgoznak. Legutóbbi információink alapján a lakókat este nyolc óráig biztosan nem engedik vissza otthonaikba.