Célegyenesben a Palóc Út Klaszter

Szeptemberben zárul a Palóc Út Klaszter létrehozására irányuló pályázat. Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében a Palóc Út Kulturális Turisztikai Egyesület 18 millió forint támogatást nyert szervezeti átalakítására.

A néprajzi értékek fenntartására és turisztikai célok megvalósítására alakult Palóc Út Kulturális Egyesület egy újabb sikeres pályázat végéhez közeledik. Az egyesület lehetőséget nyert egy klaszter stratégiai terv kidolgozására, eszközök vásárlására, digitális felületek, tanulmányok készítésére, valamint szakmai utak és különböző rendezvények lebonyolítására. A klaszterré válás folyamatával megújul az egyesület szervezeti felépítése és működési struktúrája is. A változástól a tagok azt remélik, hogy az eddiginél még hatékonyabban és színvonalasabban tudják fejleszteni a palóc települések idegenforgalmát.
Mátraderecskét, mint hagyományos palóc-lakta települést már több éves együttműködés köti a Palóc Út Klaszterhez. Többek között a szekrény-, és palócgaléria rendszer egyik helyszíne is a hevesi település.
Gyula Csaba elmondta: az egyesület és a település együttműködésének legjobb példája a Palóc Párnafesztivál. A két napos rendezvényt, immár ötödik alkalommal rendezik meg közösen, augusztus 26-án és 27-én Mátraderecskén.