Szlovén tanárok Egerben

Szlovéniából, Ljubljanából általános iskolai tanárok érkeztek Egerbe, akik a magyar oktatási rendszerrel ismerkedtek. A delegációt a város nevében Rázsi Botond alpolgármester is fogadta.

A 34 fős szlovén delegáció tagjai nem először jártak Egerben, hiszen a ljubljanai Milana Sustarsica Általános Iskola és az egri Felsővárosi Általános Iskola már nyolc éve tart fenn kapcsolatot egymással, miközben több uniós projektben vettek részt együtt máltai, ír és spanyol iskolákkal közösen. Az azóta a Balassi Bálint Általános Iskolával összevont Felsővárosi Általános Iskola szeretné tovább folytatni ezt az együttműködést.
A diákok angolul, németül tartják egymással a kapcsolatot, de az uniós projekteknek köszönhetően el is látogathatnak egymáshoz. A legutóbbi program, amelyben az egrieken és a ljubljanai iskolásokon kívül a csehországi Boskovice diákjai is részt vettek, a Klímaváltozáshoz kapcsolódott. Ez július 31-én zárult.
– Szerintem ebben a kapcsolatban az a legfontosabb, hogy a diákok az angol nyelv segítségével megismerhetnek más kultúrákat, országokat, hiszen a közös munkába őket is bevonjuk. Az együttműködés nem csak a tanárok, hanem diákok között is fennáll – nyilatkozta Irena Kodrič, a ljubljanai Milana Šuštaršiča Általános Iskola igazgatója.
A szlovén tanárok a magyar oktatási rendszerrel és Eger nevezetességeivel ismerkedtek magyarországi útjuk során. A delegációt a város nevében Rázsi Botond alpolgármester is fogadta a városházán.